Samsun Valiliğinden "sahte para" uyarısı

ASAYİŞ

 Samsun Valiliği tarafından, Kurban Bayramı öncesinde meydana gelebilecek sahte para olaylarına karşı vatandaşlara uyarılarda bulunuldu.

Sahte parayla ilgili basın açıklaması yapan Samsun Valiliği şu uyarılara yer verdi: “Yaklaştığımız Kurban Bayram öncesinde meydana gelebilecek sahte para olaylarına karşı vatandaşlarımızın yapmış oldukları para alışverişlerinde şüpheli durumlarla karşılaştıklarında öncelikle paraların birden çok güvenlik özelliklerini ve gerçek olan parayla karşılıklı kontrol etmeleri gerekmektedir. Özellikle kurban satış alanlarında Emniyet Müdürlüğümüzce gerekli tedbirler alınmıştır. Ancak sahtecilikle mücadelede en etkin yöntem hiç şüphesiz vatandaşlarımız tarafından yapılan mücadeledir. Dolayısıyla, sahte para ile karşılaşıldığında, veren şahsın eşkal, kimlik ve araç bilgilerinin tespit edilmesi halinde en kısa sürede 155 Polis İmdat veya 156 Jandarma hattını arayarak güvenlik güçlerine bilgi vererek yakalanmaları sağlanmalıdır. Bu gibi durumlarla mağdur olmamak için aşağıdaki 10 yöntemle banknotun sahte olup olmadığını anlaşılabilmektedir.” 

Açıklamada, gerçek bir parada bulunması gereken özellikler şöyle sıralandı: 
“Sahte parayı anlamanın en kolay yollarından biri banknotun kağıt kalitesidir. Elinizdeki paranın sert, pürüzlü ve üzerindeki yazıların soluk olmamasına dikkat etmelisiniz. Elinizdeki parayı ışığa tutuğunuzda her iki yüzden de görülebilen Atatürk portresinin olup olmadığını kontrol edin. Gerçek banknotlar ışığa tutulduğunda Atatürk portresinin yer aldığı bir görsel görünecektir. Banknotlarda parlak emniyet şeritleri yer alır. Bu emniyet şeritlerinin yer alıp almadığını kontrol edin. Bu şerit banknot tasarımına uygun bazı motiflerden oluşmaktadır. Elinizdeki paraya farklı açılardan baktığınızda bu motiflerin parlak bir yansıma vermesi gerekir. Parayı farklı açılara çevirdiğinizde dikdörtgen içindeki “TL” harflerinin de elinizde paranın değerini gösteren sayıya dönüşmesi gerekir. Paranın ön yüzünde yer alan Atatürk portresinin yanı sıra 'Türkiye Cumhuriyeti Merkez Bankası' ve banknotun değerini gösteren sayılar da dahil olmak üzere yazılarda kabartma baskı bulunur. Paraya farklı açılardan bakıldığında orta tarafta yer alan ve renk değiştirerek altın sarısına dönüşen bir şerit yer alır. Bu şerit üzerinde “TL” ibareleri bulunur. Para ışığa tutulduğunda, sol üst kenarda bulunan şekillerle, arka yüzeydeki şekiller birleşerek banknot değerini gösterir. Paraların ön ve arka yüzlerinde bazı alanlarda banknot değerini gösteren mikro yazılar yer alır. Gerçek bir paranın UV ışınları altında mavi ve kırmızı renkte parlama yapması gerekir. Emniyet şeridinde ultraviyole ışığı altında banknotun, 5 ve 10 TL’de mavi, 20 ve 50 TL’de kırmızı, 100 ve 200 TL’de ise sarı renkte parlama yapması gerekir. Paranın ön yüzünde, filigranın sol üst kenarında Braille alfabesinden yararlanılarak yazılmış, parmakla dokunulduğunda fark edilebilen noktalar bulunmaktadır.”

Sitemizden en iyi şekilde faydalanmanız için çerezler kullanılmaktadır.