Samsun'da eğitim sisteminde çığır açacak proje

EĞİTİM

Samsun'daki ilkokulda yürütülen 'İşte Oyun Projesi' ile eğitimde çığır açılacak.

Samsun'da yürütülen proje ile öğrenciler farkında olmadan birşeyler öğrenirken tablet,telefon e bilgisyarları unuttular. 'İşte Oyun Projesi' sayesinde Türkçe, matematik, fen ve sosyal içerikli oyunlar ile öğrenciler hem eğleniyor hem öğreniyor.Öğrenciler severek ilgiyle odaklandıkları için bilgilerin kalıcı olması sağlanıyor.Okulda öğrendikleri oyunları aileleri ve arkadaşları ile paylaşan öğrenciler bu sayede öğrenmeye ve öğretmeye devam ediyor.Köprü, top dolaştırma, istop, bardak, labirent, molekül gibi oyunlarla eğitimin birleştirildiği projede yaklaşık 20 oyun bulunuyor. Mehmet Akif Ersoy İlkokulu tarafından hazırlanan proje, Kazım Özdemir İlkokulu ve Gazipaşa İlkokulu ortaklığı ile yürütülüyor. 

Geliştirilen proje için zümre öğretmenleri Ankara Üniversitesine danışarak uygulamanın ne şekilde olması gerektiği hakkında bilgi aldı. Projenin İl Milli Eğitim Müdürlüğü tarafından tüm okullarda uygulanması hedefleniyor. Sene sonunda 1, 2, 3 ve 4. sınıf öğretmenleri hangi konuyu hangi oyunla anlatılacağına dair bilgilerin yer aldığı bir klavuz kitap hazırlayarak sonraki seneerde hazırlanan bu kitaba göre eğitimlerine verecekeler.

"Oyun oynayarak öğreniyorlar" Proje hakkında bilgi veren Mehmet Akif Ersoy İlkokulu Müdürü Sezai Tiryaki, çocukların normalde oynadıkları oyunlara okulda "İşte Oyun Projesi" ile devam ettirdiklerini belirterek, "Çocuklar okula başlayana kadar zamanlarını çoğunu oyun oynayarak geçiriyorlar. Okula başlayınca oyun etkinlikleri bitiyor ve birden sıra düzenine geçiyorlar. Bu da çocukları olumsuz yönde etkiliyor. Biz de bu süreci yumuşatmak için önce öğretmenlerimize oyunları öğreterek dersle birlikte öğrencilere vermeye başladık. Bunun çok güzel sonuçlarını almaya başladık. Çocukların daha fazla derslere katılımına yönelik sonuçlar ortaya çıktı. Çocukların öz güveni arttı, öz güveni artan çocuklar daha başarılı oldular. Oyunlarımız değerler üzerine kurduk. İşbirliği, adalet, paylaşma duygularını çocuklarımız bu sayede kazanıyorlar. Çocuklar bu oyunlar sayesinden sosyalleşmeyi, paylaşmayı ve işbirliğini öğrendiler" dedi. 

" 2 ayda okuma yazmayı öğrendiler"
Bu projeye başladıktan sonra 1. sınıfların iki ay içerisinde okuma-yazmaya geçtiklerini belirten Tiryaki, "Klasik sistemde 4 ayda okuma-yazmaya başlayan öğrenciler bu sistemle iki ay içerinde okuma yazmayı çözdüler. Çocuklar gündüz oynadıkları oyunu akşam aileleri ile oynuyor. Aslında çocuklar farkında olmadan oyun değil ödev yapıyorlar. Eğlenceli olduğu için öğrenciler ailelerine oyunu oynamak için ısrar ediyorlar. Bu proje aile ve okul boyutuyla güzel bir hal aldı" diye konuştu. 

"Çocuklar tableti bilgisayarı unuttu"

"Önceden çocuklarının tablet, bilgisayar, telefonla oynadığını belirten aileler şimdi çocuklarının bu oyunları oynamak istediğini söylüyor" diyen Tiryaki, şunları kaydetti: 
"Bu sayede 'çocuklar tableti bilgisayarı unuttu' diye ailelerden dönüşler alıyoruz. Proje ile öğretmenlerimiz de daha aktif hale geldi. Dersle ilgili daha neler yapabileceklerini araştırmaya başladılar. Bu süreçte Ankara Üniversite Eğitim Bilimleri Fakültesindeki hocalarımızdan destek aldık. Öğretmenlerimiz hizmet içi eğitimi aldı. Milli Eğitim Müdürümüzün talimatıyla bu projeyi ikinci dönem tüm okullarda uygulamaya başlayacağız. Finlandiya ve diğer eğitim sistemleri örnek gösteriliyor. Aslında kaynak bizde. İnşallah bu proje tüm okullarda uygulanarak daha başarılı daha mutlu çocuklar yetiştireceğiz." 

Sitemizden en iyi şekilde faydalanmanız için çerezler kullanılmaktadır.