1800’lü yıllarda dişi ağrıyan insanlar bu aletlerle tedavi ediliyordu

KÜLTÜR SANAT

GEÇMİŞTEN GÜNÜMÜZE KADAR OLAN CERRAHİ EL ALETLERİN SERGİLENDİĞİ SAMSUN’DAKİ CERRAHİ ALETLER VE SAĞLIK MÜZESİ’NDE, 17. VE 18.YÜZYILDA DİŞ TEDAVİSİNDE KULLANILAN ESKİ CERRAHİ ALETLER ZİYARETE GELEN ÖĞRENCİLERİN VE VATANDAŞLARIN İLGİSİNİ ÇEKİYOR.

Geçmişten günümüze kadar olan cerrahi el aletlerin sergilendiği Samsun’daki Cerrahi Aletler ve Sağlık Müzesi’nde, 17. ve 18.yüzyılda diş tedavisinde kullanılan eski cerrahi aletler ziyarete gelen öğrencilerin ve vatandaşların ilgisini çekiyor.

İlkadım ilçesinde bulunan Türkiye Cumhuriyeti Devlet Demiryolları’na (TCDD) ait tarihi tren bakım atölyesi restore edilerek, 2021 yılında Cerrahi Aletler ve Sağlık Müzesi’ne dönüştürüldü. Müzeyi zamanla binlerce kişi gezdi. Halen ziyaretçilerine kapıları açık olan müzede bulunan diş tedavisinde kullanılan cerrahi aletler özellikle zamanda yolculuk yaptırıyor. 1860 yılında kullanılan diş kalıp seti, 1900’lü yıllarda diş çekiminde ağzı açmak için kullanılan aparat, 1900’lü yıllara ait bir ahşap dişçi koltuğu, 1920 yılına ait bir metal dişçi koltuğu, 1800 yıllardaki diş çekme forsepleri, 1900 yıllarındaki diş röntgen cihazı, 1970 yılındaki panoramik diş röntgen cihazı, 1900 yıllarında kullanılan kreşuar diş tükürük çanağı ve 1800’lü yıllarda kullanılan diş ünitesi özellikle Diş Fakültesi okuyan öğrenciler olmak üzere ziyarete gelen birçok vatandaşın dikkatini çekiyor.

Sitemizden en iyi şekilde faydalanmanız için çerezler kullanılmaktadır.