Karadeniz’in incisi Samsun’u estetiği yüksek bir şehir haline getirmek amacıyla hizmetlerini sürdüren Büyükşehir Belediyesi, tarihi evleri, konakları ve taşınmaz eserleri, Sokak Sağlıklaştırma Projeleri ile restore ederek topluma kazandırıyor. İlk başarılı uygulamayı İlkadım ilçesinde Devlet Demir Yollarına ait iki adet lojmanı Kent Müzesine dönüştürerek gerçekleştiren Samsun Büyükşehir Belediyesi, kentin milli mücadele tarihinde önemli yeri olan metruk haldeki binayı Sadi Tekkesi ve Kuva-İ Milliye Ruhu Müzesi’ne, çürümeye terk edilmiş paşa konağını da aile yaşam merkezi haline getirmişti.
Şehrin en eski yerleşim yerlerinden Selahiye Mahallesi’nde sokak sağlıklaştırmasına yönelik cephe düzenlemesi için Büyükşehir Belediyesi ile Kültür Bakanlığının ortak proje çalışmasında da sona gelindi. Bu çerçevede benzer yatırımları ilçelere de yayan Büyükşehir Belediyesi, Kültür Bakanlığı ve Alaçam Belediyesi işbirliği ile tarihi Rum ve Osmanlı konaklarının bulunduğu 8 sokakta çalışma gerçekleştirecek.
Çeşme, Eski Şube, Cumhuriyet, M. Aytaç, Sönmez, Önder, Karagüllü ve İstiklal Sokaklarını kapsayan alandaki tescilli-tescilsiz eski yapılar, yeniden restore edilecek. Yapıların cepheleri, avlu duvarları, müştemilatları ve sokak dokusunu tamamlayan öğelerle birlikte doku bütünlüğünün korunarak yaşatılmasını sağlamaya yönelik rölöve, restitüsyon, restorasyon projeleri ile kentsel tasarım ve alt yapı çalışmalarına ilişkin statik projeler üretiliyor.
Sokaklar tarih kokacak
Şehrin her mahallesinde tarihi konakların bulunduğunu belirten Büyükşehir Belediye Başkanı Yusuf Ziya Yılmaz, “Samsun tarihi zenginliklere ve kültürel birikime sahip bir şehir. Belediye olarak bu tür eski binaların güzelliğini ortaya çıkarmak için çalışmalar sürdürüyoruz. Bunun en güzel örneği Vezirköprü’de yer alıyor. Vezirköprü Sokak Sağlıklaştırma Projesi ile eski kent dokusunu ortaya çıkarttık. Şimdi sırada Alaçam var. Alaçam ilçemizde de tarihi konakların bulunduğu sokakta sağlıklaştırma projesi yapıyoruz. Bugün Selahiye Mahallesi’nde yer alan onlarca eski konağı restore ederek buradaki tarihi de canlandırıyoruz. Tarihi dokunun ortaya çıkmasıyla birlikte turizme de katkı sağlamayı hedefliyoruz. Ülkemizin birçok iline sadece tarihi konakları gezmek için turlar düzenleniyor. Sokak Sağlıklaştırma Projemiz tamamlandığında kentimizde bu turların içinde yer alacaktır. Türkiye’nin her yerinden tarihi binalara meraklı olan, böyle yerleri gezmekten keyif alan vatandaşlarımız kentimize gelecek ve Samsun tarihi hakkında bilgi sahibi olacak” ifadelerini kullandı.