“Dünya ile birlikte öğrenmek” (Learning with the World) teması ile bu yıl 40'ıncısı düzenlenen konferansta, Avrupa mimarlık okullarının kıta dışındaki partner kurumlarla yaptıkları ortak eğitim ve araştırma etkinlikleri paylaşılarak tartışıldı. Bu ortak çalışmalarda, yaşanan yerden çok farklı bir yerde tasarım çalışması söz konusu olduğunda, yerin çevresel ve toplumsal bağlamına saygı ve duyarlılık gösterilmesinin önemi ele alındı. Hem öğrencilerin hem de öğretim elemanlarının, yerin ruhunu destekleyen çalışmalarla ilgili daha büyük sorumluluk almaları gerektiği de ayrıca vurgulandı.
"OMÜ Mimarlık Fakültesi Avrupa Mimarlık Birliği koruma ağına dahil olacak" EAAE Konferansı'nda yapılan vurgu ile OMÜ Mimarlık Fakültesinin sürdürülebilir mimarlığı önemseyen vizyonunun birebir çakışması nedeniyle memnuniyetini ifade eden Prof. Dr. Oktay, OMÜ Mimarlık Fakültesinin, Bordeaux’daki toplantı ardından oluşturulan, tarihi çevrelerde tasarım ve araştırma çalışmalarının ağırlık kazanacağı EAAE Koruma Ağı’na da dahil olacağını söyledi.
"Katılan 7 Türk Mimarlık Fakültesinden biri de OMÜ"
Avrupa, ABD ve Japonya’dan katılan konuşmacıların sunumlarıyla desteklenen ve farklı görüş ve yaklaşımların tartışıldığı konferansın yanı sıra katılımcılar için bir de teknik gezi düzenlendi. Bordeaux’un tarihi ve geleneksel mimari mirası ile çağdaş uygulamaların tanıtım ve incelemesini içeren geziye Avrupa'nın çeşitli ülkelerinden gelen Mimarlık Fakültesi yöneticileri katıldı. Toplantıya katılan yedi Türk Mimarlık Fakültesi yöneticisinden biri olan Prof. Dr. Derya Oktay, büyük bir metropol olarak tasarlanan, ünlü mimarların da eserlerinin bulunduğu Bordeaux-Euratlantique kentsel dönüşüm alanında incelemelerde bulundu.