Samsun OMÜ Rektörü Bilgiç: "Akademisyenler üzerine düşeni yapmalı"

 Türkiye'nin dünyada söz sahibi bir ülke olabilmesi için akademisyenlerin üzerine düşeni yapması gerektiğini belirten Ondokuz Mayıs Üniversitesi(OMÜ) Rektörü Prof. Dr. Sait Bilgiç, akademisyenlerin hayata geçen bilgi ve teknoloji üretmeleri gerektiğini söyledi.

21 Ekim 2017 Cumartesi 13:37
Samsun OMÜ Rektörü Bilgiç: "Akademisyenler üzerine düşeni yapmalı"

Rektör Prof. Dr. Sait Bilgiç, üniversitelerin insanlığın gelişimindeki katkısının her geçen gün katlanarak büyüdüğüne dikkat çekerek, "Sanayi toplumundan bilgi toplumuna geçişin yaşandığı günümüzde üniversitelerden beklentiler daha da artmış durumdadır. Bir ülkenin geleceğe emin adımlarla ilerleyebilmesi, nitelikli insan gücü, ürettiği bilginin gücü ve bunların ticarileşmesiyle çok yakından ilgili. Artık üniversitelerin kendi kabukları içine kapandığı dönem çoktan geride kalmıştır. Geride kalmışlığın da bir göstergesi olan bu durumu devam ettirmek böyle hareket edenlerin üzerlerindeki vebali arttıracaktır" dedi. 

"65 bin civarındaki nüfus gücümüzü iyi kullanmak zorundayız"
Başarı sıralamasında 18. sırada bulunan OMÜ'nün, 65 bin civarında olan öğrenci ve çalışanıyla büyük bir nüfus gücüne sahip olduğunu belirten Rektör Bilgiç "Bu gücü iyi kullanamazsak devletin üzerine bir yük olmaktan, eline diplomasını vererek mezun ettiğimiz öğrencileri işsizler ordusuna katmaktan öteye bir iş yapmış olmayacağız. Yaptığımız işin gereğini yerine getirmek; günümüz şartlarını, dünyanın gidişatını, üniversitelerden beklenenin ne olduğunu çok iyi bilmekten geçiyor" diye konuştu.

"Yarara dönüşen bilgi ve teknoloji üretmeliyiz"
Akademisyenlerin hazırladığı pek çok çalışmanın yayına dönüşmediğini, yayına dönüşenlerin ise pek çoğunun yarara dönüşmediğini kaydeden Prof. Dr. Bilgiç, "Dünyaya hükmetmek isteyen güçlerin önüne geçmek için akademisyenler üzerlerine düşeni yapmalıdır. Yarınlarımızı düşünerek yarara dönüşecek bilgi ve teknolojiyi üretmeliyiz" ifadelerini kullandı.

"Proje kaynaklarımız bugün itibariyle 40 milyon TL civarında"
AR-GE ve inovasyon çalışmalarını arttırdıklarını anlatan Rektör Sait Bilgiç, sanayinin istenen güce ulaşması ve üniversite şehir iş birliğini sağlamak için çalışmalar yaptıklarını da söyledi. Prof. Dr. Sait Bilgiç, konuşmasının devamında şunları söyledi: "Bu nedenle Teknoloji Transfer Ofisini uyumlu, esnek, kaynaştırmayı sağlayacak bir kurum hâline getirmek için nitelikli insan kaynağına da önem vererek yeniden yapılandırıyoruz. OMÜ bu iş birliği hamlelerini, AR-GE alt yapısını güçlendirmeyi, proje üretme kapasitesini arttırmayı sağlayarak koordine etmeyi öngörmektedir. Halen yürütmekte olduğumuz projelerin bütçe kaynakları bugün itibariyle 40 milyon TL civarındadır." 
Sektörel iş birliklerinin önemin farkında olduklarını da belirten Bilgiç, Teknopark'ı da bu anlayışla yeniden yapılandırmaya başladıklarını belirtti.

"Üniversite Danışma Kurulunun 2. projesi yolda"
Üniversitelerin temel görevlerinden biri olan eğitim alanında altyapı güçlendirme çalışmalarını stratejik planlarına dahil ettiklerini açıklayan Prof. Dr. Sait Bilgiç, 2018 yılına kadar bu husustaki bütün alt yapı eksikliklerini tamamlayacaklarını söyledi. Üniversite-sanayi-şehir bütünleşmesi için oluşturulan Üniversite Danışma Kurulunun da çok olumlu sonuçlar verdiğini kaydeden Rektör Bilgiç, bu kurul sayesinde gerçekleşmek üzere olan ağız sütü projesinin yanında Türkiye ekonomisine katkı sağlayacak 2. bir proje girişimine başlandığını dile getirdi.

"Uluslararasılaşma düzeyimiz Türkiye ortalamasının üzerinde"
Uluslararasılaşmaya verdikleri önemin altını çizen Rektör Prof. Dr. Bilgiç şöyle konuştu: "Üniversitelerin gelişmesi için bu husus önemli hale gelmiştir. Dünya genelinde 4 buçuk milyon öğrenci hareketliliği var. Bu öğrencilerin yaklaşık 800 bini ABD'de eğitim alıyor ve bu ülkeye sağladıkları kaynak 30 milyar dolar civarında. Türkiye'de ise 110 bin uluslararası öğrenci var. OMÜ olarak uluslararasılaşmayı strateji olarak ön plana almamızın avantajıyla Türkiye genelinde yüzde 1 olan uluslararasılaşma düzeyi bizde yüzde 4'ü geçmiş durumdadır. Amacımız bu rakamı en kısa zamanda yüzde 10'a çıkartmaktır."

"Yaşanabilir ve engelsiz OMÜ"
Kampüsün yaşanabilir ve güzel olması, engelli öğrencilerin hiçbir engele takılmadan eğitimlerini sürdürmeleri için yapılan çalışmalar hakkında bilgi veren Rektör Bilgiç, ayrıca sağlık ve havacılık alanında yapılan çalışmaları da katılımcılarla paylaştı. Bilgiç, 130 yataklı Onkoloji Hastanesi, Havza Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon Merkezi ve Merkez Kütüphanenin çok yakın bir zamanda hizmete açılacağını müjdeledi.

"Böbrek naklinde ön plandayız, kornea naklinde bölgede tekiz"
OMÜ'nün sağlık alanında öne çıkan çalışmalarını da sıralayan Sait Bilgiç "Böbrek nakliyle ön plan çıkıyoruz. Kornea nakli Karadeniz'de sadece bizim Tıp Fakültemizde yapılıyor. Karaciğer transplantasyonu çalışmalarını en kısa zamanda yeniden başlatacağız ve bunun için gerekli adımı attık" bilgilerini verdi. 

"Öğrencilerimiz bize yeni enerji ve heyecan kattı"
OMÜ'ye yeni katılan öğrencilere de seslenen Rektör Prof. Dr. Sait Bilgiç sözlerini şöyle tamamladı: "OMÜ ailesine katılmanız bize yeni bir enerji ve heyecan kattı. Yeni gelen öğrencilerimiz ve bütün öğrencilerimizin bilmesini istediğimiz şeyler de var. Eğer sizler dünyadaki gidişatı görmez, sadece sınıf geçmek için çalışırsanız gerçek anlamda bir vatansever olamazsınız. Bunun birtakım sorumlulukları var. Hem kendi alanınızda çok iyi yetişip donanım sahibi olmalısınız hem de sizi hataya düşürecek yanılgılardan uzak durmanız gerek. 15 Temmuz'un üzerinden çok fazla zaman geçmedi. İradelerini başka birilerine teslim eden 10 binlerce insanın sonu vatan hainliği oldu. Bu nedenle birey olarak özgür kalmaya dikkat edelim. Unutmayın Allah hepimizi tek tek sorguya çekecek." 

Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.