Sağlık Enstitüsü Zirvesi Samsun’da yapıldı

 Samsun, “Sağlık Enstitüsü Zirvesi”ne ev sahipliği yaptı. 

03 Ekim 2017 Salı 15:41
Sağlık Enstitüsü Zirvesi Samsun’da yapıldı

Avrupa Birliği ve Türkiye Cumhuriyeti tarafından finanse edilen ve Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığının program otoritesi olduğu Rekabetçi Sektörler Programı kapsamında Orta Karadeniz Kalkınma Ajansı (OKA) tarafından uygulanan, Orta Karadeniz (TR83) Bölgesi’nin Rekabetçiliğinin Arttırılması Projesi kapsamında gerçekleştirilen programda tıbbi cihaz ve medikal ürünlerin üretimi alanında faaliyet gösteren uluslararası, ulusal ve bölgesel firmalar, STK’lar, kamu kurum ve kuruluşları, hastaneler ve üniversitelerin ilgili akademik birimlerinden olmak üzere 200 kadar katılımcı ve ziyaretçi hazır bulundu. 

Bir otelde düzenlenen programın açılış konuşmasını gerçekleştiren MEDİKÜM Derneği Başkanı Ahmet Aydemir, “Burada amacımız Türkiye’de tıbbi cihaz üretiminin her alanda olduğu gibi yerlileştirilmesi ve millileştirilmesidir. Bu hep beraber yapabileceğimiz bir iştir. Mediclust Medikal Sanayi ve Ticaret Anonim Şirketi, bu hizmetler için çalışacaktır” dedi.
Daha sonra söz alan OKA Genel Sekreteri Mevlüt Özen, çok önemli bir projenin destekçisi olmaktan dolayı gurur duyduklarını, Türkiye'nin en çok destek veren kalkınma ajanslarından bir tanesi olduklarını söyledi.

“Medikal ürünler, kg başına bin dolara ihraç ediliyor”
Tıbbi cihaz ihracatından elde edilen gelirin Türkiye’nin toplam ihracatından çok daha fazla olduğunu vurgulayan Samsun Valisi Osman Kaymak, “Medikal sektör Samsun’da 35 yıl önce konuşulmaya başlandı. Bu sektör makine yatırımları itibariyle savunma sanayi ile hemen hemen aynı özelliklere sahip olup hammadde ve teknik çizimleri değiştirildiğinde 1 gecede ülke savunmasında üretime geçebilmektedir. Bu özelliği ile stratejik önemini daha da arttırmaktadır. Ülkemizin kg başına toplam ihracat geliri 1,5 dolar civarındayken, medikal ürünlerde ihracat bedeli kg başına bin dolara hatta bazı ürünlerde daha yüksek seviyelere ulaşmaktadır. Medikal sektörü yaşlanan nüfus ile orantılı olarak dünyada en hızlı büyüyen sektörlerden birisidir. Bu sektörün dünyadaki toplam ticaret hakkı 400 milyar dolardır. Ülkemizde tıbbi cihaz pazarı 3 milyar dolardır. Şehrimizde OMU Tıp Fakültesi, Tıbbi Cihaz Teknolojileri Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesinin şehrimizde olması bu sektör için büyük şanstır. Bundan sonraki aşamada Sağlık Bakanımız Dr. Ahmet Demircan’ın önderliğinde bu sektördeki çalışmalarımızı daha da hızlandıracağız. Böyle bir toplantıya ev sahipliği yapmaktan dolayı çok mutluyuz” diye konuştu.

Başkan Yılmaz: “Mediclust, savunma sanayine de yardımcı olacak”
Medikal ve tıbbi cihaz sektöründe söz sahibi olmak için 15 maddeyi yerine getirmek istediklerinin altını çizen Samsun Büyükşehir Belediye Başkanı Yusuf Ziya Yılmaz, maddeleri şöyle sıraladı:
“Ülkemiz tarafından tıbbi cihaz için yurt dışına ödenen paranın yerli üretime yönlendirilmesi ile sektörde yerli ve milli üretimi güçlendirip dış ticaret açığına olumlu katkı sağlayarak katma değeri yüksek ileri teknoloji sahip ürünler üretmek. İstihdamı arttırmak. Kamu alım maliyetlerini düşürmek. Devlet desteği ile devletin içerisinde küresel markalar oluşturmak, bu markaların kalıcı olmasını sağlamak. Kamu-sanayi işbirliği içerisinde Türk tipi sanayileşme modeline öncülük etmek. Ülkemiz ihracatını ve ihracat kg fiyatını arttırmak. Kamu alım garantisi ile yabancı yatırımların ülkemize girişini özendirmek. Sektöre yönelik teknoloji transferinde bulunmak. Ülke genelinde tıbbi cihaz ve cerrahi el aletleri üretiminin küresel rekabet yönünü arttırmaya yönelik çalışmalarda bulunmak. Ülkemizde tıbbi cihaz ve cerrahi el aletleri üreticilerinin ihracat hacimlerini ve bölge sayılarını arttırmak. Çeşitli iş birliktelikleri yaparak tüm kaynaklardan yararlanmak. Yüksek oranda dışa bağımlı olduğumuz tıbbi tanı cihazlarında Ar-Ge ve inovasyon çalışmalarının yapılmasını sağlamak. Tıbbi cihazlardaki ürün güvenliği süreçlerini geliştirmek. En az savunma sanayi kadar önemli tıbbi cihaz ve cerrahi el aletleri sektöründe bilgi birikimini değerlendirerek yüksek teknolojiye geçiş sürecini hızlandırmak. Sektör ihtiyaçlarına yönelik insan gücüne yatırım yapmak. Kamu destekli rezerv, savunma ve uçak sanayini desteklemektir. İnşallah Mediclust, gelecek çalışmalarda savunma sanayinde ülkemizin yapmaya çalıştığı birçok katkı verecektir.”
Sağlık Enstitüsü Zirvesi, daha sonra uzmanların sunumlarıyla devam etti.
Toplantıya ayrıca OKA Genel Sekreteri Mevlüt Özen, OMÜ Rektörü Prof. Dr. Sait Bilgiç, Tekkeköy Belediye Başkanı Hasan Togar katıldı

Son Güncelleme: 03.10.2017 15:52
Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.