Samsun'da kadın işçi destekle çilek serası kurdu, eşinden fazla kazanıyor

Samsun’da tarım desteği almak için belediyeye müracaat eden ilk kadın çiftçi olan Ayşe Sekban, cüzzi miktarda sermaye katarak kendi çilek serasını kurdu. Evinin bahçesindeki 2 dönümlük arazide organik çilek yetiştiren 36 yaşındaki kadın üretici, topladığı mahsulü ise pazarcı esnafına satıyor. 

21 Ağustos 2017 Pazartesi 13:28
Samsun'da kadın işçi destekle çilek serası kurdu, eşinden fazla kazanıyor

Tarım yatırımları kapsamında köylerde üretimi artırmak üreticilere fırsatlar sunan Samsun Büyükşehir Belediyesi, alt yapı desteklerine devam ediyor. Canik ilçesinde çilek yetiştirmek isteyenlere yönelik geçen yıl destek vermeye başlayan Büyükşehir Belediyesi Kırsal Kalkınma Daire Başkanlığı, 2017 yılı dahil toplamda üretmek isteyen 14 kişiye yatırım yaptı. Her birine 1 dekar üzerinden 4 bin TL tutarında sulama ünitesi, çilek fidesi ve sera naylonlarını hibe eden daire başkanlığı, toplamda 56 bin TL harcadı. 3 yıllık proje sonunda 8 ton çilek yetiştirilerek satılmış olunacak.

Desteklerden yararlanan Gökçepınar, Gölalan, Demirci ve Tekkiraz köylerindeki üreticiler, tesislerini kurarak çilek yetiştiriyor. Girişimci üreticilerden biri de Gökçepınar köyünde yaşayan Ayşe Sekban. İzmir’de inşaat işçisi olarak çalışan eşine destek olmak amacıyla ailesiyle birlikte çilek üretmeye talip olan 3 çocuk annesi Sekban, Kırsal Kalkınma Daire Başkanlığına başvurdu. Arazisi incelendikten sonra destek almaya hak kazanan genç anneye sulama ünitesi, çilek fidesi ve sera naylonları verildi. Az bir sermaye ile de sera sistemini kuran Ayşe Sekban, evinin bahçesinde iki yıldır çilek yetiştiriyor.

Kayınpederi ve çocuklarıyla birlikte çalışan 36 yaşındaki Sekban, ürünlerin tanıtımını da sosyal medya üzerinden yapıyor. Kısa sürede pazarcı esnafıyla ticari bağlantı kuran kadın üretici, çilekleri kasalara yerleştirerek teslimatı da ücret karşılığında kapıdan yapıyor. Bu sayede geçim standartlarını yükselten Sekban, totalde inşaat işçisi yapan eşinden daha fazla para kazanıyor.

Desteklerinden dolayı Samsun Büyükşehir Belediyesine teşekkür eden Ayşe Sekban, “Beyim şu an İzmir’de inşaatta çalışıyor. Ondan daha fazla kazanıyoruz. Allah devletimizden, belediyemizden razı olsun. İlaç yok, hormon yok. Tamamen doğal. Çoğu zaman da üretimimizi fotoğraflayıp telefonla internete atıyoruz. Üretme ve pazar bulma sıkıntımız yok. İhtiyacı olan pazarcılar gelip alıyor. Ürettiğimiz çilekleri rahatlıkla satarak geçiniyoruz. Çiftçi kayıt sistemine geçmek istiyorum. Çok fazla emek harcanması gerekmiyor. Bu sene 2 tona aldığımız verim, bu sene 3 tonu bulacak. Müşteri hazır. Şuan topladığım 30 kasa çilek satışa hazır bekliyor. Gelip alacaklar. Herkese de tavsiye ediyorum” bilgisini verdi.

Çileğin piyasada 6-7 liradan satıldığına dikkat çeken kayın peder İsmet Sekban “İlçe Gıda, Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü ekipleri haftada 3-4 sefer geliyorlar. İncelemelerde buluyorlar. Sıkıntımız olduğunda ilgileniyorlar. Gelir olarak çilek daha iyi. Çilek 7 nüfusu geçindiriyor. Verim de her toplamada yükseliyor. Bu sene işler daha çok arttı. Büyükşehir belediyesinden destek alırken arazimizi 3 yıl temiz şekilde kullanıp üretim yapacağımıza ilişkin imza atmıştık. Artık bunu değil 3 yıl artık 20 yıl da bırakmayacağız. Seneye de üretimi iki katına çıkaracağız” diye konuştu.

Kırsal Kalkınma Daire Başkanı Mehmet Akif Özdemir ile birlikte çilek seralarını gezen Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreter Yardımcısı Sefer Arlı ise üretimde pazarlamanın çok önemli olduğunu dikkat çekti. “Siz üreteceksiniz bizler de devletimiz de destek olacak” diyen Arlı, “ Maşallah üretim çok güzel olmuş. Verim de yüksek. Elinize sağlık. Verdiğimiz desteklerden arzu ettiğimiz, beklediğimiz de bu. Şehirde bir şey varmış gibi herkes bu güzelim verimli topraklardan, köylerinden çıkıp merkeze hücum ediyor. Böyle olunca başka işsizlik olmak üzere çok sayıda sosyolojik sorunlar baş gösteriyor. Yaşam koşulları zor. Üretim fazla emek harcanmadan da yapılabiliyor. Çalışınca, üretince para kazanılıyor. Buradaki çilek üretimi de bunun en güzel göstergelerinden birisidir. Canik’te geçen yıl bu yıl olmak üzere 14 kişiye destek verdik. Bizler gerçekten sizin gibi üretmek isteyen insanlar arıyoruz. Bu işi kendisine meslek edinecek kişiler varsa destek olmaya devam edeceğiz. Bu bölgeyi çilekle ilgili bir sektör haline getirelim” ifadelerini kullandı.

Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.