İyi Parti Milletvekili Aday Adayı Ziraat Mühendisi Ramazan TINKIR;
Samsun İç Su Balıkçığı'nda önemli bir potansiyele sahiptir.
Avcılık bakımından da oldukça avantaklı bir konumdayız dedi.
Türkiye’nin sahip olduğu içsular ve denizler, su ürünleri yetiştiriciliği ve avcılığına uygun bir zemin oluşturmaktadır. Ülkemizde 1240 balık türü bulunmaktadır ve bunun 240’ı Karadeniz bölgesindedir. 100’e yakını ise ekonomik öneme sahiptir.
Karadeniz sahil şeridinin orta bölümünde, Yeşilırmak ve Kızılırmak nehirlerinin Karadeniz’e döküldükleri deltalar arasında yer alan Samsun, yaklaşık 9 bin km2 yüz ölçümüne sahiptir
Kıta sahanlığının uygunluğu nedeniyle Karadeniz’deki “dip trol balıkçılığı”nın, buna bağlı olarak “orta su trol balıkçılığı”nın yaygın olarak yapıldığı tek il olan Samsun, baraj gölleri ve akarsularının fazla olması nedeniyle, iç su balıkçılığı bakımında da önemli bir konumdadır. Kuzey Karadeniz kıyılarından başlayan hamsi akınının Sinop’tan sonra hemen Samsun’a yönelmesi, avcılık bakımından avantajlar sağlamakta, avlanma mevsiminin başında Samsun bölgesi hamsi akınına uğramaktadır.
Ülkemizde toplam kayıtlı balıkçı gemisinin % 3’ü Samsun’da bulunmakta olup, il genelinde yaklaşık 240 adet tekne, balıkçılık sektöründe uğraş vermektedir. Balık türüne ve mevsime göre değişmekle birlikte her teknede 3–5 kişinin çalıştığı düşünüldüğünde, yaklaşık 1200 vatandaşımızın geçimini denizden sağladığı ortaya çıkmaktadır. Samsun limanına kayıtlı ve avcılık ruhsatı olan, 12 metreden küçük balıkçı tekneleri, genellikle mezgit, barbun, kalkan, izmarit, iskorpit, istavrit, tirsi, lüfer ve palamut avlanırken, dönemsel olara deniz salyangozu ve kum midyesi avcılığı da yapılmaktadırlar.
Samsun’un Türkiye su ürünleri üretimine % 4–5 düzeyinde katkısı bulunmaktadır
Samsun ilinin Türkiye su ürünleri üretimindeki payını arttıracağız. Samsun ilinde su ürünleri alanında farklı türlerin adaptasyonu ve yetiştiriciliğine yönelik araştırmalar ve teşvikler sağlayacağız. Çeşitli su ürünleri yetiştiriciliği araştırmaları ve alt yapısını oluşturduktan sonra bölge halkı için büyük istihdam sağlayacağız.
Samsun ve yöresinde su ürünleri pazarlama kanalları ve soğuk hava depoları bulunan alanlar oluşturup, toptan ve perakende satış işlemlerin dijital sistemlere entegrasyonunu sağlayacağız.
Samsun ve yöresindeki su ürünleri pazarlama kanalları içerisinde komisyoncular önemli paya sahip olup, bölgede işlenmiş veya dondurulmuş su ürünlerinin iç pazardaki tüketim oranı oldukça düşüktür.
Su ürünleri tüketiminin teşvik edilerek, işleme tesislerinin etkinliğinin artırılmasını bir zorunluluk haline getirmektedir. Halka, su ürünleri tüketimi konusunda bilgilendirmeler ve teşvikler sağlanıp, bölge insanının ucuz ve kaliteli protein olan su ürünlerine erişmini kolaylaştıracak adımlar atmak adına Samsun ilinde çeşitli su ürünleri satış noktaları oluşturacağız.
Bu bağlamda ildeki su ürünleri sektörüne ivme kazandırabilecek akılcı yaklaşımların ortaya koyacağız.
Mevcut balık türlerinin yakın bir gelecekte yok edilmesine yol açacak olan dip trol avcılığının önlenerek, orta su trolü avcılığının çevre illere kaydırılmasını sağlayacağız.
Hamsi ve istavrit gibi talep gören pelajik/göçmen balıkların tüketiminde en yüksek rantabilite sağlayacağız.
Yakın geçmişte dışsatımımızda önemli pay sağlayan kabuklu ve yumuşakça sektörünün yörede yeniden desteklenmesiyle uygun iş olanaklarının önü açacağız.
Yakakent- Sinop düzleminde yer alan balık unu fabrikalarının Samsun- Terme aralığında da işlevlerini sürdürmeleri, yeni iş alanlarına olanak sağlaması ve bölge su ürünleri sektörünün canlanmasına hız kazandırabilecek bir yol olarak değerlendireceğiz.su ürünleri satış merkezlerini kent merkezindeki balık tüketiminin artırılması ve balık satıcıları için yararlı birer uygulama olarak düzenleyeceğiz.
esnafın haklarını koruyacak sektörü destekleyeceğiz.
Yapılan teknik düzenlemeler ve planlı çalışmaların, Samsunumuza olduğu kadar kadar, ulusal ekonomimize de ivme kazandıracaktır.