Özellikle kış aylarında evlerin düzenli olarak havalandırılması gerektiğini belirten Prof. Dr. Meftun Ünsal, bodrum ve giriş katlardaki evlerde radon gazı oranının fazla olabileceğini ifade etti. Radon gazının akciğer kanserine neden olduğunu vurgulayan Ünsal, bütün hastalıklara karşı özellikle kışın evlerin düzenli olarak havalandırılması gerektiğini belirtti.
"Evlerin içinde çamaşır asılmamalı"
Kışın hava kirliliğine dikkat edilmesi gerektiğini belirten Prof. Dr. Meftun Ünsal, "Özellikle kronik obstrüktif akciğer hastaları; kirli havada bulunmamaları gerekir. Evlerini yeterli miktarda havalandırmaları gerekir. Yemek pişirme sıklığına dikkat etmeleri gerekir. KOAH, astım hastaları, zatüre ve grip aşılarını mutlaka yaptırmaları gerekir. Kışın gerektirmediği taktirde dışarı çıkmamaları gerekir. Evden çıkarken soğuktan korunacak kıyafetleri tercih etmeleri gerekir. Kalabalık ortamlarda fazla bulunmamaları gerekir. Evlerin içinde çamaşır asılmamalı. Her ne kadar çamaşırlar yıkansa da kalan deterjan artıkları buharlaşıp havaya karışıyor. Bu da insanlar için çok zararlı. Sobalı evlerde oturan hastaların da dikkatli olması gerekir. Deterjan ve çamaşır sularıyla temizlenen evler iyi bir şekilde havalandırılmalı" dedi.
"Isı kabı yaşanmaması için evler fazla havalandırılmıyor"
Radon gazı konusunun çok önemli olduğunu belirten Ünsal, "Radon gazı topraktan özellikle bodrum katları ve giriş katlara kolaylıkla sızabiliyor. Uzun süre radon gazına maruz kalınması akciğer kanserine davetiye çıkartıyor. Radon gazı dünyada görülen akciğer kanseri vakalarının yüzde 15'inin nedeni olarak görülüyor. Onun için evlerin havalandırılması büyük önem taşıyor. Düzenli havalandırılmayan evlerde oluşuyor. Isı kabı yaşanmaması için evler fazla havalandırılmıyor. Akciğer kanseri ve diğer hastalıklar için özellikle kış aylarında evler düzenli olarak havalandırılmalı" diye konuştu.
07 Aralık 2017 Perşembe 13:01
Son Güncelleme: 07.12.2017 13:18