4 kilo alyuvar, Türkiye’nin 1 yıllık ihracatına denk geliyor

 Türk Patent ve Marka Kurumu (TÜRKPATENT) Başkanı Prof. Dr. Habip Asan, “Kan kanseri tedavisi için üretilen bir alyuvar ürününün kilosu 27 milyar dolar. Yani bunun 4 kilosu Türkiye’nin şu andaki ihracatına denk geliyor” dedi.

08 Kasım 2017 Çarşamba 17:44
4 kilo alyuvar, Türkiye’nin 1 yıllık ihracatına denk geliyor

Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Sayın Dr. Faruk Özlü’nün himayesinde düzenlenen, “Hezarfen Medikal Samsun Projesi” tanıtım toplantısı Samsun Ticaret ve Sanayi Odası (TSO) Davut Altan Meclis Toplantı Salonunda gerçekleşti.
Programın açılış konuşmasını gerçekleştiren MEDİKÜM Başkanı Dr. Ahmet Aydemir, projenin medikal sektörüne ışık tutacağını söyledi. Daha sonra söz alan Samsun Büyükşehir Belediyesi Başkan Vekili Turan Çakır, belediye olarak medikal sektörüne ve cerrahi el aletlerine her projede büyük destek verdiklerini belirtti. 

“4 kilo alyuvar, Türkiye’nin 1 yıllık ihracatına denk geliyor”
Medikal sektörü ihracatının diğer sektörlere göre daha pahalı olduğunun altını çizen Türk Patent ve Marka Kurumu (TÜRKPATENT) Başkanı Prof. Dr. Habip Asan, “Özellikle fikri mülkiyetin, patentlerin, markaların, tasarımların ulusal ve uluslararası rekabette ne kadar önemli olduğunu sanayicilerimize anlatmak ve bu konuda zaman zaman da danışmanlık yapabildiğimizi anlatmak için buradayız. Medikal aletler sektöründe başlattığımız ‘Hazarfen Projesi’ni de bu bağlamda yürütüyoruz. Türkiye’nin şu anda yaptığı ihracat rakamlarına bakarsak şu anda 100 milyon ton ağırlık olarak ürün satıyor veya 1 milyar kg ağırlık ürün satıyor. Bu da 150 milyar dolar ihracat rakamımıza denk geliyor. Böylece şu anda her bir kg’dan 1,5 dolar kazanıyoruz. Ülke olarak önemli hedeflerimiz var. 2023 gibi çok iddialı hedefler var. Kişi başı milli gelirin 20 bin doların üzerinde olduğu, 2 trilyon dolarlık bir ekonomi ümidi var. İşsizlik oranının yüzde 5’e düşürülmesi hedefleniyor. Bunlar için en az 500 milyar dolarlık ihracat yapılması gerekiyor. Türkiye, 500 milyar dolarlık ihracatı nasıl elde edebilir? İlk olarak Türkiye üretim kapasitesini 3 katına çıkartırsa, 450 milyar doları yakalayabiliriz. Bu kadar kısa bir sürede hiçbir ülkenin böyle bir kapasite artışına gitmesi mümkün değildir. Gitseniz de pazar bulamazsınız. 2. yol da birim/kg ihracat fiyatı yüksek olan ürünlere yönelmektir. Bilgi, bir ürüne çok önemli bir şekilde entegre edilebilir. Kan kanseri tedavisi için üretilen bir alyuvar ürününün kilosu 27 milyar dolar. Yani bunun 4 kilosu Türkiye’nin şu andaki ihracatına denk geliyor. Bir çantada bile götürebilirsiniz. Onun için Türkiye’nin başka bir çıkışı yok. Samsun’da ileri derecede, katma değeri çok yüksek bir sektörde proje başlatmak Türkiye’nin geleceğinde umutlu olmamızın en büyük sebebidir” diye konuştu.

Patent sayısında Türkiye ortalamasının gerisinde olduklarının altını çizen Samsun Valisi Osman Kaymak, “Günümüzde ülkelerin gelişmişlik seviyeleri ile patent alma sayılarında paralellik bulunmaktadır. Sanayisi gelişmiş ülkelerde patent sayısı oldukça yüksektir. Ülkemizdeki patent başvuru sayısı diğer ülkelere göre azken, ilimiz de diğer illere göre tasarım patent başvuru sayısında Türkiye ortalamasına kıyasla çok düşüktür. İlimizde 2012 yılında 67 patent başvurusu yapılmıştır. 2016 yılında bu sayının 22 olarak gerçekleşmesi, ilimiz açısından durumun vehametini açıkça ortaya koymaktadır. Oysa Samsun’da patent, marka ve tasarım başvuru sayısının bu rakamların çok üzerinde olması gerekirdi. Hezarfen Teknoloji ve Tasarım Gelişme Projesi ile ilimizdeki firmaların başvuru sayısını arttırmasına destek olacağını umuyorum” şeklinde konuştu.

KOBİ’lere destek verilmesi gerektiğini ifade eden Samsun Ticaret ve Sanayi Odası Yönetim Kurulu Başkanı Salih Zeki Murzioğlu, “Türkiye’nin girişimci gücü KOBİ’ler ekonomimizin adeta bel kemiğini oluşturuyor. KOBİ’lerin gelişimi adına yapılan her katkı, bizim geleceğimize yapılmaktadır. KOBİ’lerin rekabet güçlerini ve inovasyon kapasitelerini arttırmak, sınai mülkiyet haklarının etkin kullanımını sağlamak amacıyla Türk Patent ve Marka Kurumumuzca uygulamaya konulan ‘Hazarfen Projesi’ni Samsun’da başlatmak için beraberiz. Almanya ve Pakistan’dan sonra Samsun, medikal alet sektöründe önemli bir noktadadır. Kentin önde gelen kurumlarıyla birlikte sektöre elimizden gelen katkıyı sağlıyoruz. Hükümet nezdinde de bu desteğimizin karşılık bulması bizi mutlu etti. Bin ilim manasına gelen Hezarfen Projesi’nin kentimize katkı vermesini temenni ediyorum” ifadelerini kullandı.
Konuşmaların ardından Samsun’da en çok patent başvurusunda bulunan firmalara plaket takdim edildi.

Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.