Samsun Büyükşehir belediyesi meclis salonunda gerçekleşen eğitim seminerine Emlak ve İstimlak Daire Başkanı Lütfü Coşkun, Etüt ve Projeler Daire Başkanı Cüneyt Yalçınkaya, İmar ve Şehircilik Daire Başkanı Ercan Uçarlı, Yazı İşleri Daire Başkanı Yusuf Sancak, Trafik Daire Başkanı Ömer Ulubay ile personeller katıldı.
Türkiye’de ve dünyada kentsel uygulamalara genel bir bakış, kentsel uygulamaların zorunluluğu, nereden ve niçin çıktığı, hangi etkenlerin neden olduğunu incelemek ve başarılı uygulamaları karşılaştırmak amacıyla yapılan eğitim seminerinde Samsun’un kentsel dönüşüme niçin ihtiyacı olduğu ortaya konuldu.
Seminerde kamu ve siyasi baskılardan uzak bağımsız kurulan kent konseylerinin dünyada çok başarılı projelere imza attığı bilgisini veren Kentsel Dönüşüm Uzmanı Hasan Kargün, Barselona, Londra Thames-Gateway, Tokyo’daki uygulamaları örnek gösterdi. Türkiye’de Ankara Dikmen Vadisi, Batıkent, Portakal Çiçeği Vadisi, İstanbul Sulukule ve Fikirtepe projelerinin İstanbul ve Ankara’yı dünya şehri yapmaya yönelik olduğunun altını çizen Kargün, İstanbul’un dünya şehirleri arasında ise 77. Sırada yer aldığını kaydetti.
Kent konseyleri ruhuna uygun çalışmadı
Türkiye’de Yerel Gündem 21 Kent Konseylerinin dünya örneklerinde olduğu gibi ruhuna uygun çalıştırılmadığına dikkat çeken Hasan Kargün, “Kamu ve siyasi baskılardan uzak, tamamen bağımsız bir şirket bünyesinde hareket etmesi gereken kent konseyleri, şehirleri Dünya şehri yapmıştır. Menfaat ve ranttan uzak çalıştığı için projelere siyasi otorite ve kamu yönetimleri sadece destek vermiş ve katkı sağlamıştır. Örneğin Barselona böyle dünya şehri olmuştur. Kentsel dönüşümde kent yönetimlerinin sürdürülebilir olması için bu tür kent konseylerine ihtiyaç vardır. Kent konseyleri şart. Ama burada belediye başkanlarına yakın durup rant ve menfaat elde edecek kent konseylerinden söz etmiyoruz. Tamamen bağımsız ve çalışan bir kent konseyinden bahsediyoruz. Çalıştığı zaman da başarı ortaya çıkacaktır” diye konuştu.
“Samsun spor kamp merkezi olabilir”
Kentsel dönüşümün Samsun özelinde şehrin spor kamp merkezi olabileceğini ifade eden Kargün, “Samsun özelinde kentsel dönüşümün daha başarılı olabilmesi ise uzun ve detaylı araştırmalar sonunda şekillenebilecek bir projedir. Bu konuda yardımlarımız olabilir. Taslak fikirlerimiz var. Örneğin Havza, daha farklı dinamikleriyle ön plana çıkabilir. Mesela tarih ve kültür turizmi Havza için büyük bir potansiyeldir. Ve tarım organize, kaplıca turizmi merkezi olabilir. Bunun için çaba gösterilebilir. Hava durumu ve coğrafya açısından da uygundur. Bütün sporlar için geniş bir kamp merkezi olabilir. Bunun örnekleri ülkemizde vardır. Sporda Trabzon denilir ama Samsun buna daha uygundur. Bazı ülkeleri şehirleri sürükler. Spor denilince de Samsun’un buna ev sahipliği yapması daha müsaittir. Bafra, Çarşamba için daha farklı tespitlerimiz olabilir. Samsun da böyle olmalı. Burada kamunun olduğu gibi özel sektörün de rolü olmalıdır” ifadelerini kullandı.