Samsun’un en eski yerleşkelerinden olan Tekkeköy ilçesinde, tarihi geçmişi 100 yıl öncesine dayanan Andyeri Köyü Camisi, define avcılarının hedefi oldu. 1800’lü yıllarda Rumların yaşadığı dönemde kilise olarak kullanılan ve Müslümanların bölgeye yerleşmesiyle birlikte 1923 yılında onarılarak camiye çevrilen tarihi yapı, adeta harabeye dönmüş durumdaydı. Belli dönemlerde define avcıları tarafından da zarar verilen tarihi yapı düzenlenerek yeniden restore edilecek. Eski yapıyı inceleyen Tekkeköy Belediye Başkanı Hasan Togar, yapıya uygulanacak işlemler hakkında bilgiler verdi.
“Bizlerin görevi bu eserleri miras olarak insanlara bırakmak”
Tarihi eserleri kalıcı olarak gelecek nesillere aktarmak zorunda olduklarının altını çizen Tekkeköy Belediye Başkanı Hasan Togar, “1923 yılında atalarımız buraya geldiğinde önceden kilise olarak kullanılan yapıyı camiye çevirme ihtiyacı doğuyor. Kilise, 1923 yılından 1996 yılına kadar da burası cami olarak kullanıldı. Atalarımız, kiliseyi camiye çevirirken bir takım yerlerinde oynamalar ve düzenlemeler yapmış. Büyüklerimiz, kilisenin girişini kapatıp, caminin girişini ters taraftan yapıyorlar. Ama maalesef o girişin sonradan örüldüğünü bile bile define avcıları, yeni örülen yerleri dahi sanki bir şey varmış gibi algılayabiliyor. Bazı insanlar da gelip bu tür tarihi yapılara zarar verebiliyorlar. Bizlerin görevi de bunları hem engellemek, bilinçlendirmek ve bu eserleri insanlara miras olarak bırakabilmek” dedi.
“Bizler Avrupalıların eserlerini restore ederken onlar da Osmanlı eserlerini restore etmeli”
Aynı anlayışın Avrupa’da da olması gerektiğini ifade eden Başkan Togar, “Bu binanın restorasyonu ile alakalı olarak konular, 2013 yılından sonra kapanan Özel İdare döneminden sonra Samsun Büyükşehir Belediyesine devredildi. Biz karşılıklılık, mütekabiliyet esasına göre bu yapıyı tamir edip tarihi bir alan elde etmeyi amaçlarken, Osmanlı’nın da Avrupa’da bıraktığı binlerce tarihi eserin de oradaki ülkeler tarafından onarılarak tarihe kazandırılmasını istiyoruz. Burası ulusal basına yansıdığı gibi son birkaç ay içerisinde veya son zamanlarda define avcılarının hedefine uğramadı. Daha öncelerden yapılan girişimler söz konusuydu” diye konuştu.
“Burası ‘yemin edilen yer’ anlamına geliyor”
Yapının tarihi hakkında da bilgiler veren Togar, şunları söyledi:
“Kurtuluş Mücadelesi'nden çıkan bir ülkede ‘yemin edilen yer’ anlamına gelen çok güzel bir ismi yakıştırmışlar. Andyeri Mahallesi'nin ismi de bu şekilde doğmuş. Tarihimiz ve geçmişimiz kimden kalırsa kalsın, İster Rumlardan ister atalarımızdan kalsın, bizim anlayışımız gelecek nesillere bırakmak zorunda olduğumuz bir dünya mirası gözüyle bakmamız gerekir. Tekrar gündeme gelen bu tarihi yapılarla alakalı olarak Kültür ve Turizm Bakanlığı ve Avrupa Birliği projeleri ile bu yapıları tekrar tarihe ve turizme kazandırarak insanlığa olan borcumuzu ödemek istiyoruz.”